Des de la creació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) l'any 1999, l'educació musical a nivell superior ha experimentat una transformació significativa. Aquest canvi ha estat particularment notable en el marc dels estudis de Grau Superior de Música, on s'ha introduït l'obligació per a tots els estudiants de desenvolupar un treball de recerca de final de carrera. Aquesta iniciativa ha obert portes a una nova dimensió en l'ensenyament i l'aprenentatge de la música, tant en Conservatoris com en Escoles d'Ensenyaments Superiors, propiciant el desenvolupament de treballs acadèmics i artístics d'una innegable qualitat científica i creativa.
Malgrat la seva excel·lència, la major part d'aquests treballs han romàs confinats dins de les aules, compartits només amb un cercle limitat de professors i companys. Amb l'ambició de superar aquesta barrera i crear un espai d'intercanvi i aprenentatge col·lectiu, el Taller de Músics ESEM ha donat vida a la Jornada de Recerca Musical. En la seva segona edició, aquest esdeveniment es presenta com una plataforma única on alumnes, exalumnes, professors i tots aquells apassionats per la música poden compartir, aprendre i enriquir-se mútuament.
La Jornada de Recerca Musical promet ser una jornada plena d'activitats estimulants, incloent taules rodones, grups de discussió, ponències i workshops que cobriran una àmplia gamma de temàtiques. Entre els esdeveniments destacats, trobem la ponència inaugural a càrrec de la Dra. Margarita Lorenzo de Reizábal, titulada “Examinant el futur de la formació superior del professional de la música: Crònica d’una mort anunciada, o el mite de la caverna?”, així com el workshop “How it’s made. De la pràctica a la teoria”, impartit per Oriol Ferré.