Curs

El teu Ritme Personal Pedagogia sistèmica

A càrrec de Santi Serratosa
Organitzador: Harmony Games
Del 11 al 18 de abril de 2021

2 dies | 15 hores

Sabadell, Sabadell

Veure mapa

110,00

EL TEU RITME PERSONAL

Percussió corporal, música i creativitat a través de la mirada sistèmica 

A través de la percussió corporal, de l’experiència més vivencial i transparent, ja que estem fent ús del nostre cos per a l'aprenentatge, desenvoluparem un procés musical que creix en paral·lel amb el nostre genograma. Un recorregut sobre metodologia i didàctica de la música, a través de les emocions i de la mirada de la pedagogia sistèmica.

L’escola ens vincula amb l'aprenentatge conceptualment i emocional. Qualsevol matèria i disciplina del projecte educatiu d’una escola és susceptible de treballar mitjançant tècniques i estratègies que desenvolupin la creativitat i procurin pel benestar de totes i tots els alumnes.

Des de l’observació i revisió constant de tot allò que es crea, que es reprodueix, i que va més enllà d’una mera execució descontextualitzada, creixerà la relació d’ensenyament-aprenentatge.

OBJECTIUS MUSICALS
Desenvolupar la creativitat musical
Fer ús del cos com a instrument musical. Augmentar la consciència corporal en relació a la música i el moviment
Treballar la coordinació i dissociació corporal
Desenvolupar la percepció musical
Desenvolupar la cadència i l’anticipació
Desenvolupar el fraseig i llenguatge musical
Desenvolupar la sensibilitat estètica per a les arts i per a l’aprenentatge

EXTRA-MUSICALS

  • Afavorir el desenvolupament i creixement personal de l’alumne/a a través del seu genograma. 
  • Possibilitar un canvi de mirada cap a un mateix i cap al seu sistema familiar. Millorar l’autoconcepte i autoestima.
  • Desenvolupar la creativitat i entendre el procés creatiu com un procés d’autoconeixement i desenvolupament personal.
  • Afavorir un nou significat al nostre passat i relat de vida.
  • Respectar i acceptar els errors i fracassos. Entendre aquests com a claus per a l’aprenentatge i per encarar un nou present.
  • Desenvolupar els següents aspectes socials:
    • Cooperació. L’aprenentatge del ritmes i coreografies estableix objectius conjunts, responsabilitza els individus de les seves accions i reforça la voluntat d’aconseguir una fita. Amb l’esforç d’uns i altres es construeix coneixement.
    • Integració i interacció grupal. Aquest projecte ofereix instruments perquè aprenguem a acceptar els altres, però també a nosaltres mateixos, i ens ajuda a respectar les diferències i la diversitat. Durant el desenvolupament del projecte i del “Ritme Personal” sorgirà una relació d’ajuda entre els participants, cosa que afavoreix la convivència.
    • Aprenentatge lúdic. A través del ritme i el moviment aprendrem unes coreografies de manera lúdica. Aprendrem a utilitzar la música i la dansa com a eines d’expressió corporal i verbal, sempre amb un component relacionat amb el gaudi.

 

 

Dies de la formació:
  • 11/04/2021
  • 18/04/2021
Horaris:
Diumenge de 9.30h a 14h (amb pausa)
Curs de 9 hores presencial + 6 hores de treball personal
Material necessari per assistir a la formació i/o recomanacions pels alumnes:
A través d'aquest enllaç podeu descarregar-vos el material de la formació:
https://drive.google.com/file/d/1VP9nHl_5aDMDhSNi0SWIk_hfFZDGsaqH/view?usp=sharing
Idioma:
Català
Data límit per inscriure's:
11/04/2021
Contacte:
info@harmony-games.com
Altres:
Sessions en grups reduït: 10 persones

A QUI VA DIRIGIT

Educació musical - Estudis Superiors - Educació - Educació social - Pedagogia - Musicoteràpia - Educació pel lleure - Aficionats a la música.
Observacions:
METODOLOGIA 

Aquest curs està vehiculat a través del Mètode SSM, creat pel mateix Santi Serratosa.

MÈTODE SSM (SENYALITZACIÓ-SEQÜENCIACIÓ-MÚSICA)
No hi ha dubte del paper que la música té en les nostres vides. Aquesta és un art i una ciència, tot al mateix temps; la seva naturalesa no verbal la converteix en un mitjà de comunicació universal, un estímul únic per penetrar en el nostre cos, evocar sentiments, emocions, facilitar respostes fisiològiques i psicològiques siguin quines siguin les característiques de cada individu.

La música, com qualsevol manifestació artística, és una activitat creativa. Aquesta creativitat, però, no és un atribut exclusiu dels artistes. La creativitat és una necessitat humana general i fonamental.

Des del Mètode SSM, basant-nos en els recursos sonors i musicals, es pretén facilitar l’aparició de diferents processos sensorials, cognitius, emocionals i vinculants. Promou experiències creatives que enllacen els interessos de les persones amb les seves capacitats tant físiques com intel·lectuals.

El paper de l’emoció en l’educació està guanyant cada vegada més importància a causa de tota l’aportació de la neurociència. Els investigadors coincideixen que els processos emocionals són necessaris en qualsevol procés d’aprenentatge (Immordino-Yang and Damasio, 2007 citat en M.Foran, 2009). Una bona metodologia, per tant, ajudarà a millorar la regulació de les emocions en els estudiants i els beneficis augmentaran la capacitat d’aprenentatge així com la seva autoestima i autorealització.

Aquest mètode s’acosta, mitjançant la percussió corporal, a mètodes pedagògics que donen molta importància a la improvisació, creativitat i el llenguatge rítmic expressat amb el nostre cos. És en aquest escenari de tu a tu amb els alumnes, on el Mètode SSM té el joc, l’expressió i la creativitat com a bases d’un abordatge psicosocial d’un alt valor en salut.

PER QUÈ SSM?
Senyalització: Les sessions d’aquesta metodologia són eminentment pràctiques i desenvolupades amb indicacions a temps real.
Seqüenciació: Tots els exercicis i activitats estan rigorosament sistematitzats. La seqüenciació en estructures constants i regulars, tant per l’aprenentatge, com en el seu resultat estètic final, és fonamental pel control, planificació, execució i assoliment dels objectius musicals i extra musicals.
Música: L’objectiu general més important. És el llenguatge amb el qual ens expressarem, crearem i sentirem durant tot el procés d’aprenentatge o durant l’ experiència lúdica.

 
Formadors
Santi Serratosa

Musicoterapeuta, percusionista y compositor

Més informació

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la teva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació en el nostre lloc web. Si contínues navegant considerarem que acceptes el seu ús. Pots obtenir més informació en la nostra Política de cookies.

Tancar text